HasseCoach Balanced Movement Concept


Du måste kunna krypa innan du kan gå!

muscle man w/ clipping mask

Ett barn som föds är inte färdigutvecklat. Jämfört med många andra djur, där de nyfödda ställer sig upp inom ett par timmar eller ett par dagar, behöver människan runt ett år av träning och förberedelser för att kunna stå på egna ben. En av de största skillnaderna gentemot andra djur är att vi står och går upprätt, vilket ställer stora krav på balans och stabilitet.

Under graviditeten befinner sig barnet i ett mer eller mindre viktlöst tillstånd, och behöver varken andas eller använda sina muskler. Efter förlossningen hamnar det i ett utsatt tillstånd utanför moderns kropp, tvingas att andas på egen hand, och påverkas av gravitationens krafter.

När vi betraktar våra små barn där de ligger på rygg med armar och ben i luften och jollrar, där de börjar vända sig, lyfta huvudet, krypa på golvet och sträcka sig efter leksaker, tänker vi inte så mycket på varför de gör dessa Kineticrörelser. Men på samma sätt som fosterutvecklingen sker automatiskt, är även den motoriska rörelseutvecklingen efter födseln förprogrammerad, där allt sker i turordning av en speciell anledning.

De första övningarna i detta förutbestämda träningsprogram baseras på stabilitet, och först därefter på styrka, men som helhet syftar allt på att förbereda kroppen för det mest grundläggande – att gå.

c8841a797b8acb265f16a09e5809388d-endurance-training-interval-training1.jpgKroppen är en komplex rörelseapparat, med ett invecklat system av skelett, leder, ligament, senor och muskler. För att detta skall kunna hålla kroppen upprätt, och dessutom skapa rörelse, krävs ett mönster av olika muskelkedjor som samarbetar, och en balans mellan stabilitet, styrka och rörlighet. Detta styrs och hanteras av det centrala nervsystemet via ett dubbelriktat nätverk genom kroppen. Med hjälp av utspridda sensorer på olika ställen får hjärnan information om t.ex ledernas position, musklernas belastning och eventuell smärta eller skada, vilket sedan ligger till grund för eventuella åtgärder, som sker omedvetet utan vår vetskap. Det betyder att en spänd eller svag muskel lika gärna kan vara en skyddsmekanism på grund av något annat i rörelseapparaten.

Därför kan det hända att kroppen tappar bort sitt ursprungliga stabilitets- och muscular-system.jpgrörelsemönster, och skapar ett substitut. Kroppen är komplex och försöker alltid lösa den rörelse du vill att den skall utföra, men av olika anledningar kanske på fel sätt. Detta felaktiga rörelsemönster skapar omedvetna kompensatoriska rörelser som i slutänden leder till förslitning, smärta och skada. Grundorsaken är ofta bristande stabilitet som i sin tur beror på för lite stimulans genom funktionell fysisk aktivitet. Det kan också bero på ensidiga rörelser, hållningsproblematik och dålig ergonomi. Genom att börja om från början och blanda in de rörelser du gjorde som barn i din funktionella träning eller rehab, samtidigt som du lär dig att andas på rätt sätt, ger du kroppen en fabriksåterställning som gör att den på nytt blir en fantastisk rörelseapparat.


HasseCoach BMC Triangle Complete

Om HasseCoach

hassecoach_profil_gymet.jpgHasseCoach är diplomerad Massör, Personlig Tränare med internationell licens och kostrådgivare sedan 2010, med egen mottagning och träningsstudio i Kungsängen nordväst om Stockholm.

Med en holistisk grundsyn och ett brett helhetstänk blandar han olika träningstekniker och behandlingsmetoder för att hjälpa klienten att nå sina mål.

Efter grundutbildning på Personal Training School och Friskvårdsgruppen har han kompletterat med vidare- utbildning i bland annat triggerpunktsbehandling, nerv-/ledmobilisering och nålbehandling i form av dry-needling.

Studier via Prague Rehabilitation School i Tjeckien, baserat på spädbarnens stabilitets- och rörelseutveckling, i kombination med fördjupad granskning av forskningslitteratur och en bred erfarenhet, ­har lett fram till utvecklingen av HasseCoach’s Balanced Movement Concept som hjälper din kropp att fungera som en funktionell enhet.

Annonser

Om HasseCoach

Personlig Tränare, Kostrådgivare, Massör
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s